Religiøse fridager
04.03.2021 / 458 ord / TreningsoppgaveInnledning
Dette er en skriveoppgave fra Kompetanse Norge til den skriftlige norskprøven for B1-B2. De anbefaler at man bruker mellom 250 og 350 ord.
Den første versjonen av teksten min nedenfor ble skrevet uten bruk av hjelpemidler. Teksten ble så redigert etterpå.
Merk: Jeg er egentlig ikke helt enig med min egen tekst nedenfor. Det er ikke veldig nyansert. Jeg prøvde å være helt tydelig og klar fordi det er en stor fordel på norskprøven. Det var vanskelig å uttrykke et mer komplisert argument.
Oppgave
Bør vi fjerne religiøse fridager?
Norge har mange offentlige fridager knyttet til kristne høytider, for eksempel jul, påske og pinse. Samtidig er det stadig færre som er kristne i Norge. Det har blitt foreslått å fjerne de religiøse fridagene og heller gi hver ansatt et visst antall fridager som de kan bruke når de vil.
Teksten min
Religiøse fridager er en stor del av norsk kultur. For eksempel planlegger mange ferier og har mange tradisjoner rundt fridagene i jul og påske. Etter min mening bør vi ikke endre de nåværende religiøse fridagene.
For det første er fridagene en viktig del av det norske samfunnet, og mange nordmenn har tradisjoner rundt dem. Mange pleier for eksempel å ta en skiferie i påsken. Det finnes også mange tradisjoner rundt mat og familie rundt jula. Hvis de religiøse fridagene blir fjernet, mener jeg at de fleste vil velge å ha fri nesten de samme dagene på grunn av disse tradisjonene.
For det andre mener jeg at fridagene ikke er religiøse lenger. Fridagene er riktignok knyttet til religiøse høytider, men nå er de bare en del av norsk kultur og arbeidsliv. Folk flest pleier for eksempel å feire jul selv om mange aldri besøker kirken eller tror på en gud. Jeg er ganske sikker på at de fleste ikke vil fjerne jula, så hvorfor vil de fjerne julefridagene?
For det siste synes jeg at det ikke er nødvendig å bytte ut religiøse fridager med fridager som vi kan bruke når vi vil. Dette konseptet finnes allerede som feriedager, og norske ansatte får mange av dem hvert år. Kanskje det ikke er rettferdig for de som ikke er kristne, fordi de må bruke feriedager på andre religiøse høytider. Men de nåværende fridagene har likevel vært en del av norsk kultur i mange generasjoner. Selv om alle nordmenn skulle bli ateister, tror jeg ikke at tradisjonene ville blitt endret.
For å oppsummere mener jeg at vi ikke bør endre de religiøse fridagene. De er en vanlig del av norsk kultur og arbeidsliv. Folk flest pleier å feire dem selv om de ikke er kristne. I tillegg gir arbeidsgivere allerede mange feriedager som ansatte kan bruke når de vil. Derfor mener jeg at det ikke er nødvendig å fjerne dem.